heading img
Инканто 12.11.2020

“Том Ка” – екзотичната тайландска супа с лечебни свойства

Дойде това време от годината, в което все повече си мислим за гореща ароматна супичка, която да ни сгрее през хапещото студено време.
Историята на супата е почти толкова стара, колкото историята на готвенето. Откакто хората открили огъня и започнали да готвят, те приготвяли течен бульон с парченца различни растения, корени, месо – първите супи в човешката история.

В продължение на хилядолетия изкуството за приготвяне на супа се е развило и е достигнало кулинарни висоти. Днес различните райони по света имат традиционни рецепти за любими супи, които могат да съдържат зеленчуци, месо, бобови и зърнени храни.

 

Наше любимо предложение в INCANTO е тайландската супа “Том Ка”.

“Том Ка” е истинска тайландска авантюра между сотирани скариди, кокосово мляко, печурки, лимонова трева, много подправки и кефир лайм листа. Тази супа не е просто част от обяда, а храна със собствен пълноценен живот. Ястие, което ще те омагьоса с невероятния си аромат. Толкова вкусно, че чак надигаш паничката, за да не си оближеш пръстите.

Освен, че ще задоволи всички твои рецептори, ”Том Ка” ще ви изненада и с ползите, които носи за здравето. Цяло съкровище от полезни съставки!
А ето и част от тях:

 

Срещу стрес и умора

Успокоява нервите и подобрява функцията на мозъка. Тонизира, освежава и зарежда с позитивна енергия, благодарение на ароматите си. Доказано е, че вдишването на кефир лайм действа благоприятно върху стреса и тревожността.
Лимоновата трева също е природен антидепресант, който помага за потискането на хормоните на стреса и стимулира нивата на серотонин и допамин в мозъка. Това освежава ума, както и тялото, помага за преодоляване чувството на безнадеждност и тревогата.

 

 

Намалява рискът от рак

Лимоновата трева, галангалът и куркумата са популярни средства в профилактиката на онкологичните заболявания.
Постоянната консумация на куркума може да ви помогне да предотвратите рака. Едно от нещата, които тази невероятна подправка прави във вашето тяло, е да ви предпазиот хронично възпаление и увреждане на ДНК. Ако това не е достатъчно, тя също така намалява потенциалните проблеми в клетките ви. Проучванията показват, че куркуминът блокира развитието на рака. Освен това куркумата има слава като „суперзвезда“ в изследванията, където се бори с рака на гърдата.

Помага за доброто храносмилане

Кефир лаймът има противовъзпалително действие, което помага за правилната работа на храносмилателната система. Ако страдате от запек или имате лошо храносмилане, кефир лаймът ще ви помогне за пречистването на бактерии от червата.
Скаридите действат благоприятно за справяне с неприятните киселини и гастрит.

 

Ползи за дихателните пътища

Лимоновата трева се показа отлично в борбата срещу респираторните заболявания. Помага за възстановяване от астма, пневмония и продължителна кашлица.
Потиска прекомерното изпотяване, повишава имунитета и перфектно предпазва организма от сезонни настинки и грип.

 

Здрави кости

Кокосовото мляко има високо съдържание на фосфор и калций. Два елемента, които са необходими за изграждането и поддържането на костната плътност. Редовната консумация на кокосово мляко може да намали риска от развитието на остеопороза.

 

Богата на антиоксиданти

Антиоксидантите могат да помогнат за „поправката” на вече нанесени щети от свободните радикали, както и да забавят процеса на стареене.
Куркумата умерено увеличава активността на антиоксидантните ензими- единият от механизмите на куркумата, с които предпазва от злокачествени заболявания. Кокосовото мляко също е богато на антиоксиданти.

 

 

Ползите от лауринова киселина

В кокосовото мляко се съдържа лауринова киселина – мастна киселина, която изобилства в кърмата и която, както вероятно предполагате, има много ползи за здравето на човека. Лауриновата киселина се слави със своите анти-гъбични и анти-вирусни свойства, предпазващи тялото от много бактерии и заболявания. Същата киселина може да намали холестерола и нивата на триглицеридите, което пък понижава риска от сърдечни заболявания и инсулт.
Лауриновата киселина действа върху раковите клетки, разтваряйки ги. Така предизвиква оксидативен стрес и намалява нивата на глутатиона, който е нужен на заразените клетки. По този начин се стига до предпазване от свободни радикали и успешно лечение на болестта. Особено ползотворно е действието на лауриновата киселина при борбата с рака на дебелото черво.

 

 

Излишно е да споменаваме, че това ястие е много ниско калорично и без никакви въглехидрати.
Тайландската супа “Том Ка” ще намери специално място в сърцето ви.

 

Успяхме ли да ви убедим, че не е просто супа, а истинска лечебна отвара.
Не изпускайте възможността да я опитате още сега в INCANTO пл. Баба Ганка №4