heading img
Инканто 31.10.2020

1 Ноември – световния ден на веганите

1 Ноември, освен деня на народните будители, отбелязваме и световния ден на веганството- екстремната форма на вегетарианството.

Празник за хората, които не ядат месо. Или яйца. Или сирене. Или майонеза. Или желатин. Или никаква храна, която идва или включва продукти от животни. Повечето от тези поддръжници не си позволяват да носят дрехи и бижута направени от живи същества, например, естествена кожа, козина и изненадващо – перлени бижута.

Веганите по целия свят се надяват, че поне на този ден повече хора ще осъзнаят потребността от запазването на водата, плодородната земя и живите същества на нашата планета и поне за един ден ще минат на хранене, базирано на растения.

Ще се попитате, що за човек би ограничил най-апетитните храни в света на кулинарията?
Ще се изненадате , колко много ползи носи за здравето този начин на живот!

 

1.Помага за свалянето на излишните килограми

Добре планираната веганска диета може да ви помогне да постигнете желаните резултати за мечтаната фигура. Веганите са средно с 40 килограма по-слаби от “месоядните”.
Това е така, защото този хранителен режим те предразполага за по-честата консумация на полезни храни, плодове, зеленчуци, нужните естествени мазнини и други суперхрани.
Също така Веган диетата може да ти забърза метаболизма, поради честото зареждане на организма, или яденето “Често, но по-малко”. Все пак една голяма зелена салата, колкото и да е голяма, не можеш да я наречеш голямо хранене.

2.Понижава кръвната захар и подобрява работата на бъбреците

Избирането на веган диета носи големи ползи за диабетиците и хора, които имат проблем с бъбреците. В проучване, 43% от участниците, които са следвали веган диета са понижили кръвната си захар, а само 26% от участниците, които са следвали препоръчителната диета за диабетици, са успяли.

3.Веган диетата може да ви предпази от някои видове рак

Изследвания показват, че като цяло вегетарианците имат по-малък риск от много различни видове рак в сравнение с консуматорите на месо.

4.Подобрява настроението ви

Изследователи от Бенедиктинския университет извършиха проучване, за да разследват въздействието на ограничаването на животинските продукти и настроението и потвърдиха, че след спиране на консумация на животински продукти се очакват подобренията на настроението.
Освен това, Хърватският институт за медицински изследвания и трудова медицина проведе проучвания на психичното здраве сред вегетарианците и откри, че те имат по-ниски нива на невротизъм и невротични пристъпи.

 

Това е само на кратко малка част от ползите на веганизма. Някои учени и специалисти смеят да твърдят, че тази диета е новото бъдеще, защото освен ползите за вашето лично здраве, вие се грижете и за редица глобални проблеми, които търсят решение.
Това, което можете да направите е да се присъедините в “Постния понеделник”. Кампанията насърчава хората да  ограничат животинските продукти от менюто си с 15%, което се приравнява на веднъж в седмицата.